Verslaafd aan stresscocktails

  • Is stress ongezond?
  • Wanneer kan stress omslaan naar iets negatiefs?
  • Kan ik er verslaafd aan raken? Ja…echt?
  • Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van een stress-cocktail?
  • Wat kan ik doen om meer rust te ervaren?

Heel veel vragen over stress, waar ik graag in dit artikel antwoord op geef.

Is stress ongezond?

Het stress mechanisme is heel natuurlijk en van oudsher bedoeld om ons te helpen. Stress maakt je alert, waardoor je snel kan reageren op gevaarlijke of uitdagende situaties. Ook stelt stress je in staat om een soort hyper focus te creëren. Je kent het misschien wel….als er een beetje druk op de ketel staat, ga je in 1 keer als de brandweer en laat je je veel minder snel afleiden.

Even psychologisch om daarna weer praktisch te worden ;-)…..Zodra er sprake is van een stressvolle of een uitdagende situatie zet ons brein twee systemen in werking. Het sympathisch zenuwstelsel stoomt je lichaam klaar voor actie. Na enkele minuten treedt een tweede systeem in werking. De hypofyse geeft onze bijnieren de opdracht cortisol te produceren. Cortisol laat de bloedsuikerspiegel stijgen en de stofwisseling een tandje bijzetten. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stressvolle situatie om te gaan. Andere processen die niet noodzakelijk zijn in een stressvolle situatie komen juist op een lager pitje te staan. Bijvoorbeeld het onderhoud aan je immuunsysteem.

Stress is absoluut niet ongezond, tenzij het van korte duur is en niet te vaak voorkomt.

Wanneer kan stress omslaan naar iets negatiefs? 

Zoals je hierboven leest, stelt het stress-mechanisme jou in staat om adequaat te reageren op stress. De focus ligt volledig op de processen die primair van belang zijn op dat moment. Wat je tegelijkertijd ziet, is dat er wordt beknibbeld op processen die ervoor zorgen dat jij op de lange termijn gezond en energiek blijft. Voorbeelden hiervan zijn: onderhoud van het immuunsysteem, goede opname van voedingstoffen uit je voedsel en nog veel meer. Als je te lang of te vaak wordt blootgesteld aan stress, dan heeft dit impact op je gezondheid. Je verliest o.a. energie en focus en je bent vatbaarder voor infecties. Kortom, op de lange termijn voel je je minder fit moet je steeds meer moeite doen om je dagelijkse werkzaamheden op orde te krijgen.

Als je niet tijdig in actie komt om iets aan jouw situatie te veranderen, loop je het risico dat je overspannen raakt of zelfs burn-out.

Werkt stress verslavend?

Stress kan zeker verslavend werken. Wat ik vaak merk is dat vrouwen die langdurig stress ervaren, zich vaak onrustig voelen als ze even niets doen. Ze vertellen me dan ook dat ze zich niet meer goed kunnen ontspannen. Ze besluiten dan om toch maar even de laptop open te klappen om iets voor het werk te doen bijvoorbeeld.

Ook kun je door langdurige stress gevoeliger worden voor andere vormen van verslaving zoals koffie, alcohol, sigaretten/drugs maar ook gokken. Deze vormen van verslaving zorgen ervoor dat de stress (tijdelijk) wordt verzacht.

Belangrijkste ingrediënten voor een stress cocktail

Net als een ‘gewone’ cocktail, kan ook een stress cocktail best lekker zijn. Maar, neem hem niet elke dag en zeker niet meerdere op een dag ;-).

Een stress cocktail bestaat uit 3 hoofd ingrediënten :

– Stressfactoren op jouw werk;

– Stressfactoren in jouw privé-situatie;

– Persoonlijke kenmerken (perfectionisme, doorzetter, onvoldoende hulp vragen, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, piekeraar, etc.).

Dit klinkt heel eenvoudig, maar onder elk ingrediënt schuilen nog sub-ingrediënten. Ook bestaan er dwarsverbanden tussen de verschillende ingrediënten die de stress kunnen verergeren. Wil je meer lezen over deze ingrediënten en praktische tips en oefeningen om jouw stress aan te pakken?

Wat kan ik doen?

Ik kan een aantal eenvoudige tips geven om meer rustmomenten (hersteltijd) in te plannen, meer te bewegen, je stressfactoren in kaart te brengen en ze aan te pakken, je minder druk maken om dingen en nog veel meer, maar dat zou te kort door de bocht zijn. Zoals ik al schreef, bestaan er meerdere dwarsverbanden en dragen losse tips vaak onvoldoende bij aan een constructieve oplossing.

Als je oprecht ervaart dat je al een tijdje onder hoogspanning werkt. Of als je voelt dat het tijd is om nu echt iets te veranderen, pak het dan wat grondiger aan. Ga eens na welke van de drie ingrediënten op jou van toepassing is. Ik kan je alvast verklappen dat in elk geval twee ingrediënten een rol spelen….. In mijn ebook zoom ik uitgebreid in op alle ingrediënten en deel ik praktische oefeningen, tips en inzichten.

Download nu mijn #gratis ebook waarin ik dé 7 stappen beschrijf om te herstellen van een (bijna) burn-out of om een burn-out te voorkomen via https://lnkd.in/evsUUNY.

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact