Overwin jouw angst met deze 3 stappen!

Een beetje bang…

Het liedje “een beetje bang’ is weer een enorme succeshit van Kinderen voor Kinderen. Je kent ze vast wel, de angsten van je kind(eren). De meeste zul je wellicht bestempelen als irreële angsten. Misschien hoor je jezelf wel heel betuttelend zeggen; “ach lieffie…spoken bestaan niet echt he?!” Maar hoe zit het met je eigen angsten? Waar ben jij bang voor en is deze angst wel realistisch? Ik wil je uitdagen om aan de hand van onderstaande drie stappen, 1 van jouw angsten te overwinnen….

Herkennen en benoemen

Besef welke angsten jij hebt. Schrijf ze desnoods eens op. Pak een vel papier en bedenk je eens waar jij allemaal bang voor bent. En geloof me….draken en spoken zullen niet op je lijstjes staan. Geen letterlijke draken en spoken in elk geval. Maar wel jouw figuurlijke draken. Onlangs hebben we als groep vrouwelijke professionals tijdens een netwerkbijeenkomst (georganiseerd door Machella Boot met en prachtige visualisatie van Janneke de Boer) onze draken benoemd. En dit zijn er nogal wat. Zo maar een greep uit deze draken zijn:

  • Ik moet het perfect doen.
  • Voldoe ik wel aan de verwachtingen van een ander ?
  • Ik sta er alleen voor/ik moet het allemaal allen doen.
  • Help straks moet ik uit mijn comfort zone….
Accepteren

Druk deze angsten niet weg, maar accepteer ze. Of sterker nog, omarm ze. Wat vertellen deze angsten jou? Onder deze angsten zitten vaak behoeften. Ontdek eens wat jouw behoeften zijn. Er zijn 2 hele grote behoeften die ook heel vaak in mijn praktijk ter sprake komen; “Ben ik goed genoeg?” en “Vinden ze me wel aardig?” Maar deze angsten kun je nog veel specifieker maken voor jezelf. Lees ook deze blog over zelfacceptatie.

Doorleef

Doorleef jouw angst. Ga niet het gevecht aan met jouw angst maar vervul de behoefte die onder die angst zit. De drie stappen bestaan dus uit het herkennen en benoemen van jouw angst, vervolgens het accepteren en inzien dat er een bepaalde behoefte aan ten grondslag ligt. Vervolgens ga je jouw angst vanuit een positieve mindset benaderen en stel je jezelf de vraag “wat levert het mij op als ik deze angst overwin?”

Voorbeeld van mijn dochter

Afgelopen weekend in Duinrell vroeg mijn dochter van 7 aan mij. “Mama, wat krijg ik als ik in de Falcon ga? ” En oh wat vond ze het spannend. Ze vroeg me om een beloning om over haar angst heen te komen. Ik zei heel droog “weet je wat je krijgt als je het doet?” “Een heel trots gevoel”. Na lang twijfelen zei ze: “Mama, ik ga het doen”. En drie keer raden wat ze zei toen ze er uit kwam. Inderdaad…..”MAMA IK WIL NOG EEN KEER!!”

Aan de slag

Wil je meer ideeën om jezelf te accepteren, bekijk deze blog.

Of meer lezen over perfectionisme, download dan het gratis ebook met uitleg en heel veel tips.

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact