Mannen zijn luilakken…of zijn ze gewoon slimmer?

Klaagzang van de vrouw

Een paar weken geleden hoorde ik voor de zoveelste keer een klaagzang van een werkende moeder aan over haar partner. Haar man liet het afweten in zijn bijdrage aan de gezinstaken. Ze uitte haar frustratie, maar wat haar het meest frustreerde, is dat haar partner nauwelijks reageerde op deze ‘beschuldiging”. Hij bleef kalm en het leek hem niet echt te raken. Hoe zit het nu met de balans tussen de moderne werkende vrouw en haar partner?

Mannen zijn gemakzuchtig

Ze kunnen soms ongegeneerd op de bank liggen met hun voeten op tafel als er nog afwas op het aanrecht staat of als het huis nog vol speelgoed ligt. Mannen lijken zich minder druk te maken over sommige dingen en zijn soms liever lui dan moe.

Of zijn ze gewoon slimmer?
Als we het gedrag van mannen eens onder de loep nemen, kunnen we ook zeggen dat ze in sommige opzichten gewoon slimmer zijn dan wij…. Zij kunnen op bepaalde momenten tijd voor zichzelf inlassen terwijl wij vrouwen altijd maar door jakkeren. Er staat immers altijd wel iets op ons to-do-lijstje. Hoezo met de voetjes op de bank? Er ligt nog wasgoed in de wasmand, er moet nog een traktatie geregeld worden voor op school en…en….en…..Vul zelf maar in en je ziet dat ons werk nooit af is.
Ons werk?
Hoe zo “ons werk?” hoor ik je denken. En misschien heb jij wel helemaal over dit zinnetje heen gelezen omdat je het heel normaal vond dat er “ons” werk stond. Wordt het niet eens tijd voor de werkende vrouw om de balans opnieuw op te maken? Een balans waarbij we onszelf niet volproppen met werkzaamheden om aan het einde van de dag uitgeput op de bank te ploffen. Maar een balans waarbij we kunnen stilstaan bij de dag en bewust tijd nemen voor onszelf. Zonder zweverig te worden overigens!
Van eigenaarschap naar blijdschap
Waar in het werk vaak gesproken wordt over eigenaarschap, denk ik dat het overall gezien voor de werkende vrouw wel eens goed zou zijn om niet altijd eigenaarschap te ervaren. Eigenaarschap in die zin dat vrouwen zich de issues rondom de combinatie van werk en gezin vaker persoonlijk aantrekken dan de man. In een onderzoek waarbij ik werkende moeders hebben geïnterviewd, kwam heel duidelijk naar voren dat vrouwen waarbij de taakverdeling goed in balans was, een stuk blijer en tevredener waren. Zij ervaren minder stress. Daarnaast ervaren zij minder eigenaarschap als het gaat om problemen of vraagstukken die liggen in de werk-prive sfeer. Hun partner neemt een deel van deze eigenaarschap of verantwoordelijkheid over. Vrouwen bij wie de balans scheef was, gaven met grote getale aan dat zij last hadden van schuldgevoelens. Niet alleen richting hun gezin, maar ook richting hun werk.
Schuldgevoelens

Vrouwen die parttime werken en het grootste deel van de zorgtaken thuis op zich nemen,  gaven in de interviews aan dat zij last hebben van schuldgevoelens. Je probeert continu het beste te leveren op diverse fronten en dan vergeet  je je zelf nog wel eens. Daarbij komt een soort koppigheid en een gevoel van trots dat je je niet willen laten kennen. Je zult wel even laten zien dat je alles voor elkaar krijgt. Het lukt mijn buurvrouw toch ook en mijn vriendinnen? Het gevaar is dat je soms te lang en te hard doorgaat waardoor je niet altijd meer de leukste versie van jezelf bent. En niet alleen kun je iets veranderen in de balans tussen jouw taken en die van je man. Er zijn veel meer tools die je in kunt zetten om een tevreden, werkende moeder te zijn zonder schuldgevoelens.

Wil jij ook een tevreden, werkende moeder zijn zonder schuldgevoelens?

In diepte interview met meer dan 10 werkende moeders vroeg ik uitgebreid naar het ontstaan van hun (bijna) burn-out en onderzochten we welke eigenschappen en situaties hiertoe hadden geleid. Ook delen zij hun grootste lessen over wat zij nu anders doen en hoe ze dit hebben aangepakt. Een uitgebreid inspiratieboek, bedoeld om vrouwen een hart onder de riem te steken en natuurlijk om inspiratie te bieden. Je kunt het ebook hier direct downloaden.

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact