Dilemma’s werkende moeders; top 10

Top 10
 1. Schakelen tussen werk en privé;
 2. Last van schuldgevoelens;
 3. Werk mee naar huis nemen;
 4. Vol hoofd;
 5. Geen overzicht/structuur;
 6. Te weinig hulp vragen;
 7. Moeite om alles te plannen;
 8. De lat te hoog leggen (perfectionisme);
 9. Zorgen maken;
 10. Zichzelf te veel vergelijken met andere moeders en zich vervolgens afvragen of het nog beter kan/moet.

Herken je dit? Lees verder voor oplossingen of kijk direct op www.relaxtemoeder.nl als je op heel korte termijn echt iets wilt veranderen!

Vrouwen versus mannen

Vrouwen en mannen verschillen in een aantal opzichten van elkaar in hun manier van omgaan met stress, (werk)druk en overige gerelateerde zaken. Mannen maken zich over het algemeen iets minder druk om zaken en ook nemen ze meer quality time voor zichzelf. Als vrouw sta je vaker in dienst van jouw gezin en je werk. Dit slokt veel tijd op en als er naast werk en gezin nog meer zorgtaken zijn, wil het wel eens zo zijn dat er een chronisch gebrek aan tijd voor jezelf ontstaat. En dit kan stress opleveren. Is dat erg? Nee, zolang stress tijdelijk is niet. Wanneer er sprake is van chronische stress, dan is het wel degelijk tijd om een pas op de plaats te maken. Te meer omdat gevolgen van stress een onderschat effect hebben op je fysieke en mentale gezondheid.

Gevolgen van stress

Wij, vrouwen, gaan anders om met stressvolle dingen maar ook de gevolgen van stress zijn voor ons groter dan voor mannen.

 • Vrouwen hebben een grotere afgifte van chemische triggers voor stress;
 • Hormonen blijven langer in ons lichaam en ontregelen ons systeem;
 • Vrouwlijke hormonen beïnvloeden de reactie op stress;
 • We zijn gevoeliger voor de fysieke symptomen van stress.
Combineren van (zorg)taken

Werkende moeders hebben veel verschillende rollen met dito taken. Wij zijn partner, moeder, dochter, werkneemster, onderneemster, vriendin, buurvrouw etc. etc.. En elke rol willen wij goed vervullen. Dit gaat niet altijd samen, tenminste niet tegelijk. Combinatiestress wordt dit wel eens genoemd. Doordat wij zoveel ballen in de lucht te houden hebben, krijgen we te maken met bovengenoemde dilemma’s. We verliezen het overzicht, lopen achter de feiten aan, zijn onrustig of voelen ons schuldig of….Hoe is dit bij jou? Welk effect heeft jouw drukke leven op jou?

Veranderen

Er zijn veel dingen die je kunt veranderen, alleen moet je wel weten wat je zou willen veranderen. Maak voor jezelf eens een ‘braindump”. Pak een groot vel papier en schrijf alle zorgen die in je opkomen in steekwoorden op papier. Neem hier een half uur de tijd voor en leg het vel dan weg. Bekijk de volgende dag het vel nog eens. Vraag jezelf af op welke zorgen je invloed kunt uitoefenen. Waar kun je daadwerkelijk iets aan veranderen? Verdeel de zorgen in twee categorieën. Van de categorie waar je invloed op uit kunt oefenen kies je er twee uit waarvoor je een eerste actiestap bedenkt. Ik weet dat je sneller zou willen veranderen dan dit, maar elke stap die je zet is er 1. En elke extra stap leidt steeds meer naar rust, overzicht en uiteindelijk naar meer tijd voor jezelf. Ik merk vaak dat we in gedachten zo druk bezig zijn met alles wat we moeten doen, dat er soms te weinig uit onze handen komt om er ook echt iets aan te doen. Wil jij de eerste stap nemen? Start vandaag nog! In een volgende blog geef ik je inspiratie voor meer rust in je hoofd! Houd het blog in de gaten of meld je hier aan voor de nieuwsbrief zodat je hem niet mist.

En nu jij!

Wil jij dit jaar meer tijd voor jezelf nemen en voel je dat de tijd rijp is voor verandering? Ga aan de slag en zorg dat je overzicht krijgt in die dingen die jou in de weg staan om meer ontspanning te ervaren? Vind je het lastig om het alleen te doen? Neem dan eens een kijkje op www.relaxtemoeder.nl waarbij we je iets aanbieden zodat je niet alleen zelf aan de slag kunt maar ook verhalen van andere moeders zult horen hoe zij met hun dilemma’s omgaan. Let op: dit is al in het weekend van 10, 11 en 12 maart.

Heel veel succes!

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact