Grote golf Corona burn-outs

Grootste stress voor werkende ouders!

Thuiswerkers ervaren 40 % meer stress door intelligente lockdown. Dit blijkt uit onderzoek van Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Onder thuiswerkers worden de werkende ouders het hardst getroffen. De scheiding van werk, opvoeding en school is er niet voor niets. Directeur Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs behartigt belangen van ouders met schoolgaande kinderen. Zij merkt op dat het er thuis niet gezelliger op wordt (bron: Volkskrant). Door de Coronacrisis komt alles samen. Ouders kunnen niet goed meer nadenken en focussen. Ze hebben het gevoel dat ze op alle fronten tekortschieten.

Burnout als druk te lang aanhoudt (bron: Twynstra Gudde kaart)

Aanhoudende stress leidt tot burn-out

‘Veel ouders ervaren het als pittig, het bijna voortdurend thuis zijn en het onderwijzen van de kinderen’, zegt Marjet Winsemius, directeur van de stichting Voor Werkende Ouders. ‘We horen ook dat werkgevers niet altijd even goed meedenken, die zeggen bijvoorbeeld: je werk moet gewoon worden gedaan, dus regel het’. 

Nu kom ik zelf uit een ondernemersgezin en weet ik dat je als ondernemer ook een bedrijf hebt te runnen en dat er geld in het laatje moet komen om te overleven. Maar ik zit ook aan de andere kant van de tafel. Dagelijks spreek ik mensen die burn-out zijn geraakt. Medewerkers die wellicht al stress ervaarden voor de crisis, lopen nu een extra groot risico om uit te vallen.

Signalen lastiger te zien op afstand

Nu de medewerker op afstand werkt, zijn signalen minder zichtbaar. Het is goed om als leidinggevende inzicht te hebben in jouw team. Werknemers die altijd al een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben gehad, overdreven committed zijn, het graag heel goed willen doen en unstoppable zijn, lopen extra risico. De grens tussen werk en privé is ernstig vervaagd. Het feit dat werkende ouders ook les geven aan hun kroost (en ja…hierbij komt ook dat hoge verantwoordelijkheidsgevoel en het goed willen doen weer om de hoek zeilen), zorgt voor veel druk op de ketel. Schuldgevoelens richting het werk en het thuisfront, brengt ze in een moeilijke positie. Sommigen gaan door tot de late uurtjes om er voor hun gevoel toch nog iets van te maken. Praat hierover, deel de zorgen vanuit de werkgeverskant, maar luister ook naar de uitdagingen van de werknemers…

Schakel hulp in…

Signaleer je als manager of vanuit HR dat sommige medewerkers het zwaar hebben, maar weet je niet wat je kunt doen? Schakel dan tijdig hulp in. Een paar gesprekken met iemand die vanuit een ander perspectief naar de situatie kijkt, geeft vaak al zo veel lucht. Ik leer werknemers om effectief om te gaan met hun stress en uitdagingen. Vaak zitten mensen zo vast in hun eigen gedachten- en gedragspatronen dat ze niet in staat zijn om het anders te doen. Ze hebben even een frisse blik nodig.

Geen wachttijden, direct aan de slag!

Vaak wordt er te lang gewacht met het inschakelen van hulp. Als de hulpvraag komt, staat het water al vaak aan iemands lippen. En dan….. dan is het wachten op de GGZ. Wachttijden lopen op tot zeker 8 weken en dat is pijnlijk. Dit kost heel veel geld en komt absoluut niet ten goede aan het herstel. Ik hanteer geen wachttijden. Bij een aanmelding, wordt iemand binnen 5 dagen gezien.

Online mogelijkheden

Aangezien het aantal medewerkers met burn-out gerelateerde klachten toeneemt en ik na de crisis een golf verwacht, ben ik bezig met een online programma. Dit om nog sneller medewerkers te helpen in hun herstel. Inmiddels heb ik zoveel mensen begeleid dat ik een patroon heb geanalyseerd. Ik ben bezig met een training waarin een vast aantal bouwstenen terugkomen. Bouwstenen die bewezen relevant zijn en die ik gefilterd heb uit al mijn 1 op 1 gesprekken.

Geïnteresseerd in de bouwstenen, dan verwijs ik graag door naar het programma “Van werkdruk naar werkgeluk”. Ik start graag een pilot met deze bouwstenen. Heb je het idee dat deze bouwstenen en het online programma interessant zijn voor jouw organisatie, dan kun je contact opnemen via agathe@agathehania.nl om hierover in gesprek te gaan of laat een reactie hieronder achter.

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact