Gevolgen van te hoge cortisolspiegels

1. Verstoorde slaap

Normaal gesproken zakt je cortisolgehalte ’s nachts weer, waardoor je tot rust kunt komen. Wanneer deze waarden constant te hoog zijn, daalt je cortisolgehalte nauwelijks. Het gevolg kan zijn dat je niet in slaap kunnen vallen of vaak wakker wordt.

2. Verminderde energie

Hoewel je misschien zou denken dat cortisol je meer energie geeft, kun je jezelf hierdoor juist erg moe gaan voelen. Een hoge cortisolwaarde kan de bijnieren namelijk uitputten. Hierdoor kun je
chronisch vermoeid raken.

3. Je immuunsysteem kan verzwakken

Wanneer het lichaam en de geest lange tijd onder stress staan, wordt er beknibbeld in het onderhoud van jouw ‘systeem’. Cortisol kan ervoor zorgen dat lichaamsfuncties die niet of minder essentieel zijn, in deze stressvolle situatie, op een laag pitje worden gezet. Een voorbeeld hiervan is het functioneren van het immuunsysteem. Door een hoge cortisolwaarde kan het dus zijn dat je een stuk vatbaarder bent om ziek te worden.

4. Je krijgt een buikje

De meeste receptoren voor cortisol bevinden zich in de buikstreek. Wanneer je cortisolgehalte hoog is, kan het zijn dat je daarom meer vet vasthoudt in dit gebied. Het lichaam denkt namelijk dat je deze energie hard nodig zult hebben tijdens een gevaarlijke situatie. Zelfs wanneer je gezond eet en regelmatig beweegt is het mogelijk dat je buikvet minder snel kwijtraakt als je hoge cortisolwaarden hebt.

5. Je hebt meer behoefte aan suikers

Cortisol kan bijdragen aan het herstellen van de energiebalans in het lichaam. Hierdoor kan het zijn dat je meer trek hebt in suikers. Als je te veel suiker eet, kan de bloedsuikerspiegel gaan schommelen, waardoor je steeds opnieuw behoefte aan suikers kunt hebben.

6. Afbraak van spieren

Cortisol zorgt dat je lichaam ‘aan’ moet staan en heeft daarvoor energie nodig; glucose. Het lichaam gebruikteiwitten uit spieren om meer glucose aan te maken. Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren dus wanneer glucose wordt aangemaakt gaat dit ten koste van je spiermassa. Zo merk je al snel dat cortisol een negatieve invloed heeft op sportprestaties

7. Krimpen van hersenen

Door een te hoog cortisolgehalte wordt de hippocampus aangetast. Dit deel van de hersenen speelt een belangrijke rol bij de werking van het geheugen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vergeetachtig worden. Maar ook ruimtelijke desoriëntatie komt voor. Andere delen van de hersenen worden ook aangetast zoals de frontale kwam en de amygdala, waardoor je angstiger, paniekeriger of emotioneler wordt.

8. Veroudering

Omdat je lichaam andere prioriteiten stelt, gaat er minder energie naar de vernieuwing en opbouw van cellen. Het blijkt dat cellen onder stress sneller beschadigd raken en verouderen. Ook je huid kan slapper worden of minder stralend.

9. Je libido is verlaagd

Cortisol kan bijdragen aan een verstoorde hormoonspiegel. Wanneer je cortisolwaarde een lange tijd verhoogd is, kan dit zorgen voor een verminderd libido.

10. Negatieve stemming of depressieve gedachten

Bij een stresssituatie gaat het lichaam razendsnel op zoek naar eerdere gebeurtenissen om de stresssituatie zo snel mogelijk op te lossen. Als er in dat geheugen veel negatieve gebeurtenissen zitten is de kans aanwezig dat dit zorgt voor negatieve gevoelens. Als stress dus lange tijd aanhoudt, blijven deze negatieve gedachten ook langer aanwezig.

11. Darmklachten.

Als het lichaam in de overlevingsstand staat, wordt er bloed onttrokken aan de spijsverteringsorganen wat kan leiden tot buikpijn, diarree of juist verstopping. Cortisol heeft een grote invloed op het maag en darmstelsel.

12. Last van rugklachten en hoofdpijn
De bijnieren kunnen uitgeput raken wanneer je lange tijd stress ervaart. Het is mogelijk dat je hierdoor sneller pijnklachten ervaart, bijvoorbeeld in je rug of je hoofd.

Vermoed je dat jouw cortisolwaarde te hoog is?

Het lijkt erop dat je last hebt van stress-gerelateerde klachten. Het is belangrijk dat je op een aantal gebieden actie gaat ondernemen. Er is heel veel overlap tussen de oorzaken waardoor mensen stress ervaren. Het is geen rocketscience. Ik heb veel vrouwen begeleid en ik heb een analyse gemaakt van de meest voorkomende uitdagingen, klachten en uiteraard de passende oplossingen. Wil jij nu al aan de slag om meer energie, focus en plezier en nog veel meer te hebben. In 7 overzichtelijke stappen neem ik je mee. Download het gratis ebook in 7 stappen van werkdruk naar werkgeluk.

Nog niet overtuigd? Dit is wat een aantal van mijn coachees zeiden na coaching op deze 7 gebieden. Op mijn website vind je de uitgebreidere reviews.

“AGATHE HIELD ME EEN SPIEGEL VOOR. IK KREEG HELDERE INZICHTEN WAARDOOR IK WEER PLEZIER KREEG IN MIJN WERK. MIJN WORK-LIFE BALANCE VERBETERDE WAARDOOR IK MEER ENERGIE KREEG.”

“IK KON MIJN BELEMMERENDE GEDACHTEN OMBUIGEN EN HIERDOOR MIJN “PUSHERIGE IK” VERVANGEN VOOR EEN ‘IK’ DIE VEEL FUNCTIONELER IS.”

“IK VOEL ME GOED EN ENERGIEK. JOUW KENNIS EN KUNDE EN DE MANIER VAN BENADEREN HEEFT MIJN VERTROUWEN VERSTERKT, WAARDOOR IK DE JUISTE KEUZES EN ACTIES BEN GAAT INZETTEN.”

“IK BEN BLIJER, ENERGIEKER EN MEER GEFOCUST. IK KRIJG MEER GEDAAN OP EEN DAG EN DIT GEEFT VOLDOENING EN RUST.DIT STRAALT DIRECT DOOR NAAR MIJN GEZIN. KORTOM: WIN-WIN-WIN!”

Het boek is te downloaden via deze link “in 7 stappen van werkdruk naar meer geluk”.

Ik wil je heel veel succes wensen en als ik iets voor je mag betekenen, hoor ik heel graag van je.

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact