Burn-out cijfer stijgt in oktober!

Burn-out cijfer stijgt in oktober en november!

Hoe komt dit en wat kun je eraan doen?

Werkende moeder….terug van vakantie en nu weer volop aan het werk? Of nu nog lekker op vakantie aan het bijtanken?

Hoe lang kun jij dit opgeladen gevoel vasthouden? Of misschien kan ik beter de volgende gewetensvraag stellen: “Hoe lang heb je dit opgeladen gevoel vorig jaar weten vast te houden na de vakantie?” Vanuit mijn praktijk als psycholoog en stresscoach heb ik de ervaring dat de piek van het aantal aanmeldingen voor stressbegeleiding ligt in oktober en november. Hoe komt dat? Ik heb het geanalyseerd n.a.v. alle intakegesprekken die ik de afgelopen jaren heb gevoerd. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig.

Waarom een piek in oktober en november?

Waarschijnlijk herken je dit wel als werkende moeder. Je bent meestal enorm toe aan vakantie op het moment dat de schoolvakantie van je kind(eren) begint. De kinderen lopen al een tijdje op hun tandvlees en zijn vaak een stuk vermoeider en huileriger dan normaal. Ze luisteren minder goed en zijn prikkelbaar. Dit effect werkt door op de zenuwen van jou als moeder. Daarnaast heb je vaak nog heel veel te doen voordat de vakantie begint. Het werk goed afronden, inkopen doen voor de vakantie en allerlei andere dingen regelen.

En dan is het eindelijk vakantie, he he! Heerlijk 2 of 3 weken even helemaal niets doen en lekker bijkomen van de hectiek van het afgelopen jaar. Na de vakantie heb je nog even het gevoel dat je er weer helemaal tegenaan kunt, maar vaak ebt dit gevoel na een aantal weken of maanden alweer wat weg…. Helaas, 2 of 3 weken is niet genoeg om voor een jaar bij te tanken.

Kijk achteruit, maar ook vooruit

Als je opmerkt dat je de afgelopen jaren moeite had om het ontspannen gevoel vast te houden, dan is het noodzaak om iets te veranderen in jouw manier van werken. Kijk eens achterom, waardoor kwam dit? Als je te veel doet of moet doen en hierdoor spanning ervaart, dan heb je een belangrijke stap te maken. Een stap die vooral gaat over inzicht krijgen en belangrijke keuzes maken. Naast achterom kijken is het dus ook van belang om vooruit te kijken. Wat wil je veranderen waardoor je veel meer rust en ontspanning ervaart, zowel op de korte als op de lange termijn. Het is belangrijk om een gedetailleerd plan te maken hoe je dit aan gaat pakken.

Druk zijn is niet meer hip!

Keuzes maken en datgene doen wat jou als werknemer onderscheidt, dingen doen waar je gelukkig van wordt en waar je energie van krijgt, dat is de trend die veel meer gaat leven de komende jaren. Kiezen voor jezelf hoort hier ook bij. Maar dan moet je wel weten wat je zou willen kiezen. En dit is soms lastig om in je eentje te bepalen. Wil je wel iets veranderen en hiervoor een plan maken maar weet je niet hoe? Dan heb ik iets heel waardevols voor jou.

Houd dat ontspannen gevoel vast, for ever!

Zou je dit jaar het ontspannen gevoel een stuk langer of zelfs permanent willen vasthouden? Dit kan! Uit de vele gesprekken die ik inmiddels gevoerd heb met werkende moeders heb ik ontdekt dat wij veelal tegen dezelfde soort uitdagingen aanlopen. Deze uitdagingen in combinatie met een aantal persoonlijkheidskenmerken, maken dat we soms in cirkeltjes blijven draaien. We weten niet goed hoe we weer grip op de situatie krijgen en hoe we de stress tot een okay level kunnen terugbrengen.

Ik heb een eenvoudig 7 stappenplan ontwikkeld die je niet alleen inzichten geeft in de oorzaken, maar ik neem ik je ook mee naar oplossingen. Dit 7 stappenplan vind je in dit gratis ebook zodat jij stap voor stap zelfstandig aan de slag kan. Wat levert het op:

  • Minder stress meer ontspanning
  • Overzicht en rust in je hoofd
  • Minder piekeren
  • Meer plezier en gemak
  • Meer energie
  • Inzicht in jouw gedragspatroon en wat wel/niet effectief is
  • Mogelijkheid tot veranderen van jouw situatie; jij bent in control

Download dit gratis ebook als je direct aan de slag wilt.

Wil je meer lezen hoe je het “nooit meer te druk hebt”, lees dan dit artikel.

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact