Zo geef jij je grenzen aan met impact

Grenzen aangeven op je werk. Het lijkt zo eenvoudig. Je zegt dat het teveel is, dat het anders moet. Maar wordt er ook echt naar je geluisterd? Ik heb veel vrouwen begeleid.  Ze hebben allemaal duidelijke signalen gegeven richting hun manager. Althans dat dachten ze. In de praktijk veranderde er niets. De werkdruk bleef hoog en de spanning nam per dag toe. 

Twijfel

Wat gebeurt er als je niet wordt gehoord? Als er niets verandert? Je gaat twijfelen. Twijfelen aan jezelf. Je stelt jezelf de vraag. Ligt het aan mij? Mijn collega’s werken ook lange dagen, zij hebben het ook druk. Ben ik nu zo’n watje? Je begint meer te piekeren en je focus wordt minder. Met als gevolg dat je nog minder werk kunt verzetten op een dag. 

Wat nu?

Als je minder werk kunt verzetten, zit er maar 1 ding op. Je gaat langer doorwerken om de verloren tijd in te halen. Dit is het begin van het einde. Op je werk voel je je schuldig omdat je minder productief bent. Het aangeven van je grenzen wordt ook lastig. Je weet namelijk niet zeker meer of het werk echt te veel is of dat het bij jezelf ligt. De twijfel begint steeds meer toe te slaan. Je voelt je ook schuldig richting het thuisfront. Je uit je frustraties richting je partner of je kinderen. Ook voel je dat je onvoldoende rust hebt om oprecht aandacht te schenken aan je kinderen. Hun behoefte aan zorg of een knuffel en de aandacht die zij vragen, irriteren je eerder dan dat je ervan geniet. Je hebt het gevoel dat je steeds minder grip hebt op je leven. Je maakt je zorgen over de situatie. Je piekert veel en je voelt je onrustig en moe. Maar ondanks je vermoeidheid, slaap je lang niet altijd als een roosje. Je wilt dingen veranderen, maar je hebt het idee dat je op een rijdende trein zit. En die trein dendert maar door, zonder dat jij weet waar de noodrem zit. Je weet de situatie niet te stoppen….

Die rijdende trein is wel degelijk te stoppen!

Afgelopen jaar begeleide ik een moeder van een samengesteld gezin. Zelf had zij 1 kind en met een nieuwe partner kreeg zij een tweeling. Ik zie haar nog zitten….totaal lamgeslagen. Het afgelopen jaar had ze zo veel gegeven dat de koek op was. Ik heb haar gecoacht en in het begin wilde ze alleen maar weten hoe snel ze weer beter was. Typisch voor mijn klanten. Hop hop hop….;-).

Toen ze rust had gevonden en had geaccepteerd dat de batterij leeg was, maakte ze fantastische stappen. We werkten stap voor stap om haar eigen behoeften te onderzoeken. Ze had zo veel gegeven aan haar werk en aan haar gezin dat ze niet eens meer wist waar ze zelf blij van werd. Ze vond rust en tijd voor zichzelf en toen kwam het besef dat ze veel gemist had van de kinderen. Elke avond was ze aan het werk en de kinderen moesten snel in bed liggen. Dan kon daarna de laptop open. Ze besefte zich dat werk een minder prominente rol moest krijgen. We zochten naar een goed evenwicht.  En wat bleek…Een mooie carrière was goed te combineren met haar gezin. Ze leerde wat ze belangrijk vond in haar werk en hoe ze dat kon begrenzen. Doordat ze goed haar grens kon aangeven en bewuster koos voor taken die bij haar pasten, bleef er veel meer energie over. Die energie stak ze met liefde in haar gezin. Maar ook nam ze meer ruimte voor zichzelf op momenten dat dit nodig was. En ze straalde weer en genoot van allerlei dingen buiten het werk en haar gezinsleven om. Ze genoot van tijd met vriendinnen, een boekje lezen in de duinen en van nog veel meer dingen. Dingen die ze al een hele tijd niet meer had gedaan, omdat ze het altijd te druk had. 

Welke mogelijkheden zijn er voor jou?

Hoe zou het voor jou zijn als je even uit die ratrace zou kunnen stappen? Even de rijdende trein stilzetten om overzicht te creëren. Bepalen wat er voor jou nodig is minder (werk)druk te ervaren. Hierbij geef ik je alvast 5 tips.

  • Weet wat jouw grootste stressbronnen zijn onderzoek waarom het stressbronnen zijn.
  • Bepaal welke stressbronnen jij zelf aan kunt pakken + hoe. De stress die jij aan kunt pakken, is datgene waar jij invloed op kunt uitoefenen.
  • Bepaal welke stressbronnen jij m.b.v. jouw manager aan kunt pakken.
  • Ga het gesprek aan met jouw manager. Formuleer zo concreet mogelijk waar jij tegenaan loopt en wat jij nodig hebt. Wacht hier niet te lang mee.
  • Als jouw manager jou niet hoort of ziet en jou gewoon aan laat modderen….voel je dan niet ontredderd en ga vooral niet steeds harder lopen om toch alles gedaan te krijgen. Nee….doe iets wat tegen jouw nature in gaat (althans…als ik mijn lezers een beetje ken dan vermoed ik dat). Je gaat de DAAD bij het WOORD voegen en laten ZIEN dat het echt niet gaat. Laat maar eens 1 bal vallen, moet je opletten. Dat is heel lastig, maar dat gaat wel het verschil maken!

Elke stap begint met een keuze!

Wil jij direct stappen zetten naar jouw oplossing? Je hoeft het niet alleen te doen. Ik begeleid al jaren lang werkende moeders die struggelen met soortgelijke uitdagingen. Je hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden als het gaat over het stress-vrij combineren van werk en zorg. Ik neem je graag stap voor stap mee in de ultieme oplossing. 

Download dan het gratis stappenplan in 7 stappen “Van werkdruk naar werkgeluk”

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact