Top 5 van “foute” eigenschappen van de vrouw

1. Perfectionisme

Vrouwen met een perfectionistische inslag mogen zich terdege bewust zijn van deze mooie kwaliteit. Wat ze zich nog te weinig beseffen is dat deze kwaliteit nogal eens doorschiet waardoor ze in tijdsnood komen. In deze hectische tijd, waarin werkdruk en de snelheid waarmee werk of processen veranderen kenmerkend zijn, is het bijna onmogelijk om vast te houden aan dit perfectionisme. In de praktijk zie ik mensen dan ook worstelen. Ze zijn in een soort gevecht tegen de tijd terecht gekomen en ze hebben daarnaast het idee dat ze falen. Falen, omdat ze niet meer aan hun (eigen) hoge standaard kunnen voldoen.

2. Behagen

Iemand anders zijn wensen en behoeften boven die van jezelf stellen is ook een veel gehoord “mechanisme” wat makkelijk tot het ontstaan van spanningen kan leiden. En als jouw balans tussen ‘iets doen voor een ander versus iets doen voor jezelf’ extreem uit balans is dan kan dit zelfs leiden tot een  burn-out kan. Het is goed om je niet af te sluiten voor de wensen van een ander, maar vergeet hierbij zeker niet wat jezelf belangrijk vindt. Het is absoluut een aanrader om in sommige gevallen eerst eens aan jezelf te denken (wat wil ik, heb ik wel tijd, etc) voordat je voor een ander klaar staat. Voorheen zou ik dit als egoïstisch bestempeld hebben. Nu noem ik het gewoon “goed voor mezelf zorgen”. Vooral wanneer persoonlijk behoeften, maar ook belangrijke waarden naar de achtergrond verschuiven kan dit op den duur behoorlijk wat impact hebben.

3. Uitstellen of afleiding zoeken

Vaak hanteren mensen die uiteindelijk burn-out of overspannen raken een bepaalde manier van omgaan met een stressvolle situatie. Ze gaan deze het liefst uit de weg, zoeken afleiding of stellen een stressvolle activiteit zo lang mogelijk uit. Met alle gevolgen van dien. Op de korte termijn verlaag je misschien jouw stress niveau maar op de lange termijn, creëer je juist het tegenovergestelde. Een effectievere manier is soms om deze stress zo snel mogelijk te verbannen door direct actie te ondernemen. Hoe moeilijk dit soms ook is.

4. Controle

Controle vast willen houden kan ook bijdragen aan het opvoeren van de spanning.Vaak zie ik dat iemand niet alleen controle op zichzelf wil houden, maar ook nog eens de controle op een ander of de werkzaamheden van de ander wil houden. Met het toenemen van de werkdruk en de werkzaamheden, is dit op den duur natuurlijk ondoenlijk! Je merkt dat je steeds harder gaat lopen om dingen voor elkaar te krijgen maar dat de effectiviteit hierdoor soms afneemt.

5. Je druk maken om de verkeerde dingen

De cirkel van invloed en betrokkenheid van Steven Covey geeft een mooie weergave van de mogelijkheden die wij hebben om met zorgen of problemen om te gaan. Wanneer iemand langdurig stress ervaart, gaat hij vaak ook meer piekeren en zich om meer dingen druk maken. Dit gebeurt onder andere  door veranderingen die in de hersenen plaatsvinden, waardoor we minder in staat zijn om problemen in het juiste perspectief te zien. Door simpel te onderzoeken op welke zaken wij invloed kunnen uitoefenen en op welke niet, leren we dat we een bewustere keuze kunnen maken. We kunnen ons dan eenvoudiger richten op die zorgen en problemen waar we daadwerkelijk iets aan kunnen veranderen.

Conclusies

Deze samengestelde top 5 is een greep uit de mogelijke oorzaken in gedrag die kunnen bijdragen aan het ontstaan van stress of uiteindelijk zelfs een burn-out. Er zijn uiteraard meerdere oorzaken aan te dragen die stress veroorzaken. Herken jij jezelf in 1 of meerdere van bovenstaande vormen van gedrag? Welk gedrag zou je willen veranderen bij jezelf? Als je nu iets zou willen veranderen maar geen idee hebt waar je kunt beginnen, neem dan eens een kijkje op de site www.relaxtemoeder.nl. Wij organiseren een super ontspannend weekend speciaal voor werkende moeders. En niet zomaar een weekend.

Een mega ontspannend weekend in een landhuis met sauna en hottub waar je even helemaal tot rust kunt komen maar waarin we ook met een groot aantal van deze oorzaken aan de slag gaan. En natuurlijk niet alleen de oorzaken maar ook de oplossingen nemen we onder de loep. Op een praktische manier zodat je ook echt leert wat je in jouw persoonlijke situatie kunt doen. Direct aan de slag en geen ellenlang traject….Wil je snel iets veranderen en snel resultaat en ook nog eens in een fantastische omgeving? Je vindt alle info op www.relaxtemoeder.nl. Wil je liever 1 op 1 aan de slag met jouw vraag dat kan natuurlijk ook met een individueel coachtraject.

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact