Blue Monday, wat een onzin!

Wat is Blue Monday?

De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Wat een onzin!

Vanuit mijn psychologie achtergrond vind ik de benoeming van zo’n dag maar stom. Alles wat je aandacht geeft groeit tenslotte. Dus als je je richt op de somberheid en de negativeit dan zou je dit ook wel eens zo kunnen ervaren. Self fulfilling prophecy ;-). En ook al is het vandaag inderdaad een storm- en regenachtige dag….toch wil ik jullie uitdagen om je aandacht te richten op de positieve dingen. En niet alleen vandaag, maar ook de rest van het jaar. Hoe? Lees snel verder.

Menselijk brein, hocus pocus?

Het menselijk brein zit ingewikkeld in elkaar maar met een kleine aanpassing in woordkeuze kunnen we ons brein makkelijk om de tuin leiden. Dit kan negatief werken, maar we kunnen het ook positief voor ons laten werken. Hoe gaat dit dan?

Neem nou deze twee zinnen als voorbeeld:

  • Denk niet aan de deprimerende regen en storm buiten.
  • Denk aan de deprimerende regen en storm buiten.

Waar dacht je bij de eerste zin aan…..en waar bij de tweede? Waarschijnlijk dacht je bij beide zinnen direct aan de storm en de regen. Dit komt omdat onze hersenen het woordje “niet” slecht kunnen detecteren. Om die reden is het heel belangrijk om je te focussen op wat je WEL wilt. Denk ook in de richting van een oplossing in plaats van de richting van het probleem. Het denken in mogelijkheden of oplossingen zet jou in je kracht om de juiste resultaten te behalen. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is bepaald wat bijdraagt aan een gelukkiger en positiever leven. Ik geeft je nu deze dingen op een presenteer blaadje. Het enige wat jij nog hoeft te doen is gemiddeld 5 minuten per dag vrij te maken om je hier op een positieve manier op te richten. Lijkt te simpel toch? Ik daag je uit.

  • Geef jezelf 2 complimenten per dag. Schrijf dagelijks op waar je trots op bent. Dit geeft een fijn gevoel. Je richt je op deze manier op wat er allemaal goed is aan jezelf of welke dingen goed zijn gegaan die dag in plaats van datgene wat minder goed is/ging. Een wereld van verschil. Ervaar het zelf.
  • Schrijf op waar je dankbaar voor bent. In een land als Nederland hebben we zoveel om dankbaar voor te zijn, maar soms vallen we in de valkuil om te klagen over wat er mist en wat er fout is. Door je te richten op waar je dankbaar voor bent, zullen je ogen geopend worden voor mooie dingen. Je zult deze mooie dingen steeds meer zien, waarderen en ervan genieten.
  • Lach elke dag. Zie dit heerlijke Youtube filmpje . Lachen is niet alleen bere-gezond voor je, het werkt ook nog eens aanstekelijk. Probeer het maar eens op straat, gewoon een glimlach en een vriendelijk ‘goedemiddag’. En het is nog gratis ook ;-).
  • Beloon jezelf. Successen zijn er om gevierd te worden! Koop iets leuks voor jezelf, ook al is het heel klein of trakteer jezelf op een relaxt avondje. We knallen maar door met z’n allen maar met welk doel? Geniet ook van hetgeen je hebt gerealiseerd, dit vergroot het plezier in je dagelijkse bezigheden. Het gaat ook om de weg richting jouw doel.
  • Richt je op mogelijke oplossingen. Piekeraars herkennen juist vaak het fenomeen “richting het probleem denken”. Ze zitten zo verstrikt in hun gedachtenkronkels dat zij steeds meer in doemscenario’s gaan denken. De oplossing zien ze niet meer. Deze lijkt vaak onbereikbaar terwijl de problemen juist groter of meer lijken te worden. Wanneer je je richt op de oplossingen, geef je jouw brein de gelegenheid om in de juiste richting te denken.

Tip: Koop een mooi klein boekje voor jezelf en houd bovenstaande 5 punten dagelijks bij. Een stap naar positiviteit begint bij gerichte aandacht en oefenen om je aandacht hierop te richten. Door je alleen maar te realiseren dat het zo werkt, verandert er uiteindelijk niet zo veel. Ga er actief mee aan de slag en je zult echt het verschil merken. Leg het boekje naast je bed en eindig de dag positief. Je zult slapen als een roosje (nog een mooie bijkomstigheid).

Naast deze 4 eenvoudig toe te passen tips is het goed om je het komende jaar te richten op het stellen van positieve doelen en het inbouwen van nieuwe gewoonten in je leven. Dit vergt iets meer uitleg, vandaar dat ik hier een aparte blog aan zal wijden.

Als iedereen zich richt op bovenstaande positieve kenmerken, zowel van je zelf als de mensen en zaken om je heen…..dan maken we met z’n allen dat het begrip “Blue Monday” anno 2019 niet meer bestaat ;-). Ik wens je veel succes!

Geef een antwoord

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact