Nooit meer te druk!

Er zijn veel dingen die je kunt doen om het nooit meer te druk te hebben. Als je vanaf vandaag direct aan de slag wilt en al kleine stappen wilt zetten, helpen de eerste concrete acties van Tony Crabbe je op weg!

Bepaal het waarom
Een druk leven is niet altijd heel aantrekkelijk, maar wel makkelijk. MAKKELIJK??, hoor ik je denken. Ja, absoluut. Je hoeft niets te veranderen en blijft lekker meelopen met alles wat op je pad komt. Ho eens even, heeft die drukte dan geen keerzijde? Yesss, no we are talking! Die drukte heeft zeker een keerzijde! En die keerzijde is voor iedereen anders. Om jezelf te bevrijden van drukte is het goed om je te realiseren dat dit niet vanzelf gaat. Het is allereerst belangrijk om te bepalen hoe en waarom je wilt afkicken van drukte. Wat zal er veranderen voor jou, je familie, je kinderen, je carrière als je het minder druk hebt? Pak eens een leeg vel en beschrijf heel concreet hoe je leven er uit ziet als dit zo is. Tip: schrijf het ook echt op. Dan gaat het echt leven en dan gaat het je absoluut helpen om succes te boeken! Een leven zonder drukte is dichter bij dan je denkt!

Ontdek wat werkt en wat niet

Koop een waanzinnig mooi boekje voor jezelf. Een boekje dat je graag elke dag even uit je tas haalt en waar je graag in schrijft. Loop dagelijks jouw dag door en maak 5 minuten vrij om te bepalen wat goed werkte die dag om de drukte te bestrijden en beschrijf ook waar je de mist in ging. Deze stap zorgt voor bewustwording van jouw gedrag. We varen vaak op de automatische piloot en dit zorgt er voor dat je makkelijk in vaste gedragspatronen belandt (makkelijk ja zeggen, even een half uurtje doorwerken, vergeten te eten, te veel dingen op 1 dag plannen etc).  Nu jij het waarom hebt gevonden om het minder druk te hebben, ga ik ervan uit dat je je hieraan committeert en dat je elke dag ook (nieuwe) acties wilt inzetten om die drukte daadwerkelijk te bestrijden. Door je bewust te worden wat goed werkt, kun je dit gedrag vaker inzetten. En wat niet werkt, schrap je natuurlijk zo snel mogelijk uit je repertoire!

Evalueer en leer

Dit is het vervolg op de vorige stap. Evalueer een keer per week alles wat je hebt opgeschreven. Bepaal hiervoor een vast tijdstip, zodat het een routine wordt. Lees jouw boekje aandachtig en vraag je af wat je van jezelf leert of hebt geleerd als het gaat om drukte-bestrijding. Bepaal vervolgens op grond van deze nieuwe inzichten welke concrete acties je de komende week gaat inzetten.

Creëer jouw support-team
  • Een drukte-buddy; iemand die ook drukte wil bestrijden. Spreek regelmatig af en bespreek jullie voornemens en voortgang.
  • Een feedback panel; Vraag mensen die dicht bij je staan of ze jou feedback willen geven over jouw vorderingen (of valkuilen). Dit is soms best spannend, maar reuze effectief!
  • Een voorbeeld persoon; ken je iemand die extreem goed met drukte kan omgaan? Vraag deze persoon of hij je mentor wil zijn en kijk wat je van hem of haar kunt leren.
De 5 “W’ vragen

Veranderen van gedrag gaat in fasen. De voorgaande stappen zijn behapbaar. Ze vragen wel dagelijkse aandacht, maar als je je echt committeert aan jouw plan om het minder druk te hebben dan zijn bovenstaande stappen vol te houden. Echt? Echt waar! Als je grotere veranderingen door wilt voeren dan is het goed om bij elke nieuwe stap de onderstaande 5 vragen helder te krijgen.

  • Wat wil ik (exact)?
  • Waar en wanneer ga ik dit doen?
  • Wat kan ik veranderen in mijn omgeving?
  • Wat is mijn volgende stap?
  • Waar en hoe houd ik mijn vorderingen bij?

Onderzoek heeft aangetoond, dat wanneer je exact weet welk gedrag je wilt veranderen, de stap om de noodzakelijke actie uit te voeren eenvoudiger wordt. De volgende stap is bepalen waar en wanneer je iets gaat doen. Een tip hierbij is om het aan bestaande gewoonten te koppelen, zodat het een nieuwe routine wordt. Het vastleggen van een tijdstip en exacte plaats gaat je ook helpen.

Wat kun je veranderen in jouw omgeving? Dus hoe kan jouw omgeving ervoor zorgen dat je het gedrag dat je wilt veranderen vergemakkelijkt? Een voorbeeld is om jouw tv uit jouw slaapkamer te verwijderen of om je telefoon uit te schakelen als je thuiskomt of hem in een ander ruimte leggen. Als jouw doel is om minder tv te kijken of minder op je telefoon te zitten natuurlijk. Ook kun je denken aan het volgende voorbeeld. Als je van plan bent om 2 keer per week een rondje te lopen, kun je op de dag dat je het plant (vast tijdstip) jouw schoenen ’s ochtends al in de gang zetten. Als je dan moe uit je werk komt, zie je ze liggen en herinner je jezelf aan de belofte aan jezelf.

Ook het bijhouden van vorderingen werkt effectief om dat dit een mooie weergave geeft van wat werkt. Dit stimuleert om door te gaan met de acties die effectief zijn.

Succes met deze stappen! Blijf je het nu lastig vinden om zelf aan de slag te gaan met deze punten of kun je je er moeilijk toe zetten?

Misschien heb je een klein zetje in de goede richting nodig…. Kom eens vrijblijvend langs voor een kop koffie op mijn prachtige kantoor met uitzicht op de Vliet (kom je direct al tot rust ;-)). Neem gerust contact met me op. Of wellicht heb je zin om zelf aan de slag te gaan om andere keuzes te gaan maken in jouw leven.

Ik heb een 7 stappenplan beschreven, eenvoudig en heel makkelijk te volgen. In deze 7 stappen beschrijf ik precies welke uitdagingen ik keer op keer tegenkom bij mensen die te veel druk of stress ervaren. Ik neem je mee, zodat jij je inzicht vergroot. Vanuit inzichten geef ik je concrete opdrachten die de verandering bij jou in werking zetten. Nieuwsgierig en zin om aan de slag te gaan?

Download dit gratis ebook en je ontvangt hem direct in je inbox.

Meer weten over de 7 stappen, bekijk dit artikel.

Meer lezen over de top 10 met dilemma’s van werkende moeders? Lees dit artikel.

Heel veel succes!

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact