Dé strategieën om zelf weer aan het roer te staan!

Je werkt, je bent moeder en daarnaast nog veel meer waarschijnlijk ;-)….

Je vraagt je soms af hoe je alles voor elkaar krijgt.

En levert dit zo nu en dan aardig wat spanning op….?

Ellen had hier ook last van, in onze gesprekken hebben we gezocht naar een aantal strategieën voor haar om meer grip te krijgen op haar situatie. Zo maar een aantal zaken die de revue passeerden:

Behoeften

Soms ben je geneigd om je heel erg in te leven in de behoeften van de ander. Die ander kan je partner zijn, je kind(eren), je ouders, je vrienden etc. Doordat je inzoomt op de behoeften van die ander en daar vervolgens tijd aan spendeert, kunnen je eigen behoeften in het gedrang komen. Natuurlijk is het goed om iets voor een ander te doen, niets mis mee! Maar de echte “Helper” dient waakzaam te zijn dat ze niet over haar eigen grens heen gaat door continu haar eigen behoeftes aan de kant te zetten. Bij Ellen was duidelijk sprake van een overactieve “Helper” en zodra ze de behoefte om te helpen beter af ging stemmen met haar eigen behoeftes, bracht dit voor haar een hoop rust en waardevolle tijd voor haarzelf. Vraag jij je regelmatig af welke behoefte of verwachting een ander heeft en welke jij zelf hebt?  En welke behoeftes geef jij het liefst voorrang? Wanneer je op dit vlak voor een betere balans zorgt, geeft dit enorm veel rust. Met name voor jezelf.

Omgaan met lastige situaties

Als jij iets vervelends te doen hebt, wat doe je dan? Stel je het uit, pak je het direct op of ga je dit het liefst helemaal uit de weg?  Soms is vermijden echt wel een goede optie, maar ben je een prototype “Vermijder”, let dan op! Als je alles vermijdt wat je lastig vindt of eng, dan kan de spanning juist heel erg opbouwen. Op korte termijn werkt het best ontspannend om te vermijden. Op langere termijn is dit niet de meest effectieve manier. In Amerika kennen ze de uitspraak “eat your frog”. Hiermee bedoelen ze dat je direct in de ochtend start met datgene waar je tegenop ziet. En het resultaat is verbluffend. Deze manier van omgaan met lastige situaties heeft een blijvend positief effect op het verloop van de resterende dag. Er zijn nog veel meer manieren om te dealen met lastige situaties, maar in mijn werk als psycholoog en coach kom ik deze manier helaas wel vaak tegen.

Ademhaling

De ademhaling wordt soms als iets wat zweverigs beschouwd, althans door sommige mensen. Wellicht omdat het met meditatie of mindfulness te maken heeft (wat lang niet altijd zweverig hoeft te zijn). Een goede ademhaling kan echter op veel verschillende fronten bijdragen aan vermindering van spanning. Het kan in een spannend moment gebruikt worden, na een spannend moment of gewoon 2 keer per dag 5 minuten om je permanent weerbaarder te maken tegen stress. Door spanning gaan we steeds vaker en oppervlakkiger ademhalen en dit put ons echt uit. Het kost veel energie en we kunnen er op den duur zelfs ziek van raken. Denk op momenten dat je gespannen bent aan een diepe buikademhaling en vertraag je ademhaling.  Bouw ook in je dagelijkse routine in dat je 2 keer per dag 5 minuten de tijd neemt om diep en langzaam in te ademen.

Interessant

Dit zijn nog maar een aantal mogelijkheden die je hebt om meer grip te krijgen op alle ballen die jij in de lucht hebt te houden! Wil je meer strategieën leren kennen en daarnaast ook meegenomen worden in de diepte? Ik heb samen met een collega Tessa Kamp een gratis programma gemaakt. Een challenge, waarin we je inderdaad ‘challengen’ om individueel aan de slag te gaan met verdiepende opdrachten rondom verschillende thema’s. En ook kan er gedeeld worden tussen de deelneemsters en kunnen er onderling tips uitgewisseld worden in een besloten Facebook groep.

Bovengenoemde thema’s en nog veel meer komen aan bod. Het enige wat het jou kost is 7 dagen lang 10 minuutjes per dag investeren. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn ;-). Neem snel een kijkje wat deze gratis challenge nu precies inhoudt en wat anderen over ons zeggen. We gaan 13 februari al van start! http://bit.ly/2relaxtemoeder

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact