Waarom je altijd naar je lichaam moet luisteren

Mentaal zijn we sterk, oersterk! We kunnen heel lang doorgaan, zelfs als we:

  • ons lamlendig voelen;
  • slaaptekort hebben;
  • nauwelijks tijd hebben om bij te tanken;
  • last hebben van allerlei lichamelijk klachten (hoofdpijn, nek/schouder, darmklachten, hart dat af en toe overslaat etc.).

Superfijn die mentale weerbaarheid

Top dat je nog net dat beetje extra gas kunt geven als je tegen een deadline aanzit, of wanneer je nog veel to-do’s op je lijstje hebt. Maar de wilskracht en het doorzettingsvermogen kennen ook hun keerzijde. Ons hoofd kan ons over grenzen pushen waardoor we minder verbinding ervaren tussen hoofd en lichaam. We kunnen ons letterlijk afsluiten voor datgene wat het lichaam wil vertellen.

Je lichaam probeert je een signaal te geven

Een vrouw die ik onlangs begeleidde, vertelde me in de tweede sessie dat ze het afgelopen half jaar elke dag paracetamol had geslikt. Het was onbewust een dagelijkse routine geworden. Ze was als enige binnen haar organisatie verantwoordelijk voor een nieuw project dat in heel Nederland uitgerold moest worden. Daarnaast nam ze het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor de zorg van haar gezin op zich. Ze werkte veel en hard en ging laat naar bed. Ze sliep vervolgens slecht. De energie werd steeds lager. Ze kreeg veel last van hoofdpijnklachten, maar die kon ze uiteraard niet gebruiken. Het gevolg was dat ze haar hoofdpijn dagelijks onderdrukte met paracetamol. Dit deed ze net zo lang totdat haar lichaam het niet meer trok. Mentaal had ze het best nog even vol kunnen houden. Maar haar lichaam, dat telkens al wel kleine signalen had gegeven, schreeuwde nu keihard ‘STOP’. Zo hard dat ze er echt niet meer omheen kon.

Je lichaam weet het stiekem beter dan je hoofd

De afgelopen decennia, zijn we steeds meer gaan ‘vertrouwen’ op ons hoofd. We denken na, we analyseren maar kunnen ook goed rationaliseren. Ach, kom op…nog even de schouders eronder. Het project is bijna afgerond, het is bijna vakantie of….ach, iedereen heeft het toch druk. Dit zijn gedachtes die ik vaak voorbij hoor komen. Ons hoofd stelt ons in staat om nog even door te zetten. Wat we niet merken is dat het continu maar doorgaan, ervoor zorgt dat ons hoofd en lichaam geen tijd meer heeft om bij te komen. Energietekorten, maar ook negatieve emoties slaan zich op in het lichaam. 

Onlangs werd ik in een meridiaan yogales weer herinnerd aan de gezegdes die gaan over ons lichaam in combinaties met negatieve gevoelens. 

  • Iets stuit je tegen je borst;
  • Van je hart geen moordkuil maken;
  • Een steen op je maag hebben;
  • In een keurslijf zitten;
  • Een zware last op je schouders meedragen.

Als je in je werk te maken krijgt met situaties zoals onenigheid, dingen niet uitspreken, te hoge mate van commitment of verantwoordelijkheid, niet doen waar je blij van wordt of een hoge werkdruk, dan kan dit refereren aan een vervelend gevoel in je lijf. Bijvoorbeeld: last van maagklachten, benauwd gevoel, druk op je borst, maag of nek/schouderklachten. Als je hier mee door blijft lopen, kunnen deze factoren een stapeleffect veroorzaken. Het lichaam kan uiteindelijk de belasting niet meer verwerken, waardoor er fysieke klachten ontstaan.

Als je hoofd ‘wint’ van je lichaam

Dan verliezen eigenlijk beide. Je hoofd wint in eerste instantie omdat je op basis van wilskracht en doorzettingsvermogen heel lang door kunt gaan. Je kunt bergen verzetten, maar als je vergeet gehoor te geven aan je lichaam dan trekt je lichaam vanzelf aan de noodrem. En het gekke is dat het hoofd er dan ook ‘in één keer’ de brui aan geeft. Dit heeft natuurlijk al een tijd gesluimerd :-(. Vergeetachtigheid, verminderde focus zijn veelgehoorde klachten, maar ook lijkt je hoofd minder goed rationeel na te kunnen denken. Vaak gaat dit gepaard met emotionele klachten, zoals snel in tranen zijn. Maar het kan ook gaan om angst of paniekklachten.

Real-life soap

In mijn praktijk hoor ik verhalen van mensen die ‘opeens’ een black-out hadden en niet meer wisten hoe ze naar hun werk moesten rijden of een twintiger die hyperventilerend zijn auto aan de kant zette en dacht dat hij een hartaanval had. Leeftijd is dus ook niet persé een garantie dat jouw lichaam het langer volhoudt. Dit en nog veel meer heftige verhalen laten mij steeds weer beseffen dat het lichaam blijkbaar lang over zich heen laat lopen. Totdat alle reserves op zijn en dan is het echt serious business. Je kunt er dan niet meer omheen. 

Zelf kan ik er over meepraten en achteraf kon ik natuurlijk precies aangeven waar het allemaal op was misgegaan. Had ik eerder naar mijn lichaam geluisterd, dan had ik mezelf en mijn werkgever een hoop leed kunnen besparen. 

Conclusie

Neem je lijf serieus. Dit kun je doen door bewust aandacht te schenken aan je lijf. Niet alsmaar doorjakkeren omdat er nog een project of to-do afgerond moet worden, maar bewust stilstaan en jezelf de juiste vragen stellen of datgene wat je doet, nog goed voelt. Of je nog goed bezig bent en jouw aandacht op de juiste dingen richt.

Vind je het lastig om jezelf te bevragen? Weet je niet welke vragen relevant zijn of weet je niet waar je kunt beginnen?

Ik schreef een ebook over de factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van een burn-out. Dit boek is eigenlijk bedoeld om het herstel van een burn-out bevorderen. Maar omdat ik graag insteek op preventie, zou ik graag een bijdrage leveren in de bewustwording zodat burn-outs vaker voorkomen kunnen worden. 

  • Download het ebook gratis via http://bit.ly/ebook-uit-je-burnout-in-7-stappen, of
  • Lees de verhalen van het hoe, waarom en herstel van 10 ambitieuze moeders die burn-out raakten in het uitgebreide interview via http://bit.ly/Interview-Burnout-Moeder

Graag vertel ik meer over mijn eigen verhaal en de manier waarop ik mensen verder help via www.expeditiewerkplezier.nl

Geef een reactie

Expeditie Werkplezier

Gratis ebook

Gratis en vooral praktisch ebook, die de 7 stappen beschrijft naar een energiek en comfortabel leven waarin jouw prioriteiten glashelder zijn.

Ik geef tools op maat voor vrouwelijke professionals zodat zij een uitdagende baan of onderneming kan combineren met haar gezin zonder dat zij zichzelf voorbij loopt.

Over Agathe

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach die de vrouwelijke professional begeleidt om een uitdagende baan/onderneming te combineren met haar gezin.

Agathe ging van relaxte psychologiestudente, richting een burn-out moeder waarna ze transformeerde naar een ondernemende moeder die haar leven comfortabel vormgeeft. Lees het verhaal over Agathe.


© Agathe Hania  | KVK 123455  |  BTW NL123456B01  | Algemene Voorwaarden  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact